• Insamlingsstiftelsen för ett hållbart och cirkulärt samhälle.

Den förstärkta växthuseffekten leder till att jordens medeltemperatur stiger. Den senaste tioårsperioden har varit den varmaste som uppmätts de senaste 150 åren, det vill säga så långt tillbaka som det finns tillförlitliga mätdata över den globala medeltemperaturen. Temperaturökningen orsakar förändringar i klimatet med successivt allvarligare och mer svåröverblickbara konsekvenser för ekosystem och biologisk mångfald runt om i världen, liksom för människors samhällen och försörjningsmöjligheter.

För att minska riskerna bedöms det vara nödvändigt att begränsa ökningen av den globala medeltemperaturen till långt under två grader jämfört med den förindustriella nivån, med ansträngningar för att stanna under 1,5 grader. Uppvärmning utöver en sådan nivå ökar riskerna för konsekvenser som är oåterkalleliga, såsom utrotning av arter, eller i alla fall svåra att vända i tusenåriga tidsperspektiv, såsom destabiliseringen av inlandsisar och den havsnivåhöjning detta orsakar.

Temperaturökningen vid våra nordliga breddgrader går fortare än i världen i genomsnitt. Effekterna kan till exempel bli omfattande för jord- och skogsbruket, liksom för naturliga ekosystem. Känsliga miljöer i fjällen och Östersjön kan skadas eller helt försvinna. Klimatförändringarna påverkar Sverige både genom direkta, lokala effekter, och indirekta effekter av förändringar i omvärlden.

Vilka är utmaningarna?

Koncentrationen av koldioxid och andra växthusgaser i atmosfären stiger allt mer. För att temperaturökningen ska vara möjlig att begränsa till långt under två grader, och helst under 1,5 grader, behöver de globala växthusgasutsläppen snabbt minska för att senast under seklets andra hälft vara kring noll.

För att en sådan kraftig omställning av samhället ska lyckas behövs både insatser i enskilda länder och internationellt samarbete för att begränsa utsläppen, bland annat inom FN:s klimatkonvention. Riksdagen har beslutat om ett klimatpolitiskt ramverk med inga nettoutsläpp av växthusgaser i Sverige senast år 2045. Att nå dit kommer bli en stor utmaning för hela samhället.

Samtidigt som utmaningen är stor, är klimatomställningen förenad med möjligheter till stora positiva synergieffekter, såsom renare luft, bättre stadsmiljö och tryggare energiförsörjning. Vi har därför valt att starta ”Insamlingsstiftelsen för ett hållbart och cirkulärt samhälle” i syfte till att bidra till åtgärder som leder till den nödvändiga omställningen.

Om stiftelsen

Stiftelsens syfte är att främja forskning, utbildning och aktiviteter som har strategisk betydelse för ett hållbart, cirkulärt och säkert samhälle. Detta görs genom att stödja projekt som främjar klimatet och samhällsfunktioner för att kunna skapa dom bästa förutsättningarna för ett bättre klimat, en bättre folkhälsa samt samhällssäkerhet där stiftelsens ändamål är att:

  • Främja nya utbildnings- och forskningsmetoder till teknikföretag
  • Främja projekt och insatser som går i enlighet med stiftelsens syfte.
  • Dela ut stipendium till personer som har betytt mycket för utvecklingen inom hållbar utveckling.  
  • Driva egna projekt som går i enlighet med stiftelsens syfte.  
  • Samverka med andra stiftelser och fonder nationellt som internationellt.

Stiftelsen är fristående, partipolitiskt och religiöst obunden.

UPPROP 2020-05-26

”Stiftelsens syfte är att främja forskning, utbildning och aktiviteter som har strategisk betydelse för ett hållbart, cirkulärt och säkert samhälle. Detta görs genom att stödja projekt som främjar klimatet och samhällsfunktioner för att kunna skapa dom bästa förutsättningarna för ett bättre klimat, en bättre folkhälsa samt samhällssäkerhet. Stiftelsens första upprop ämnar främja aktiviteter som har strategisk betydelse för ett mer hållbart och cirkulärt samhälle.”

/Björn Arvidsson, stiftare

STYRELSE

Pär Lundberg, ordförande

Björn Arvidsson, stiftare

Stipendie och ansökan

Stipendie

Stipendier för  att stödja ett hållbart och cirkulärt samhälle kommer att ges under hela året.

Ansökan

Ansökningar kan skickas när som helst under året till info@4climate.se

Beslutskriterier

Styrelsen kommer att utvärdera potentiella sökande tillsammans med en rådgivande expertnämnd från det aktuella området för att fastställa den mest förtjänta vinnaren. Beslut kan inte överklagas. Stiftelsen respekterar sekretessen och kommer inte att avslöja vinnaren av ett pris utan föregående medgivande och kommer inte att dela information om sökande som inte har tilldelats ett pris.

Sekretsspolicy

Stiftelsen och styrelsen kommer att hålla alla ansökningar strikt konfidentiella.

Övrig information

Stiftelsen behåller rätten att återkalla utdelade medel vid fusk eller oegentligheter i ett projekt. Stiftelsen kommer dessutom att underrätta de berörda myndigheterna om misstankar om oegentligheter uppstår.

John Doe

© Copyright - Insamlingsstiftelsen för ett hållbart och cirkulärt samhälle